26 januari 2020 14:00

Rob Bruinink

We keken er al weken naar uit. Of eigenlijk maanden. De derby tegen Dieze West. Zaterdag 25 januari was het zo ver. Maar liefst vier oud-teamgenoten stonden er bij Dieze in de basis. De vijfde zat op de bank, dat was trainer Tom IJzerman. Die wil maar één ding; dat is winnen.

De eerste helft

Dat zou vandaag niet gaan lukken. Na twee weken eerder een nuttig en aangenaam trainingskamp te hebben gehad, stonden de neuzen vandaag allemaal dezelfde en ook nog eens de goede kant op. Ongekend fel begon CSV ’28 vandaag aan de wedstrijd. Het veldoverwicht was weliswaar voor Dieze West, uitgespeelde kansen kregen ze vandaag maar weinig. De eerste en beste kans voor CSV’28 was gelijk raak.

Hopelijk is hier sprake van een trendbreuk. Daar waar wij het vaak van het goede voetbal moeten hebben, benutten de tegenstanders de kansen vaak beter. Een kans was het eigenlijk ook niet eens. Zo’n kleine acht minuten nadat scheidsrechter Rigterink voor de aftrap had gefloten kreeg routinier Han Stolte de bal voor de voeten. Na een rommelige situatie was dat.

Zonder nadenken haalde hij uit.  Waarschijnlijk had zijn ervaren oog gezien dat Dieze-keeper Suleyman Toprak iets te ver voor zijn goal stond. Wat een prachtige goal was dit. CSV’28 verslapte niet en bleef geconcentreerd en tactisch sterk voetballen. De verdediging speelde vandaag zoals het de laatste weken eigenlijk altijd wel speelde: sterk. Wel werd er vandaag net wat vaker voor de lange bal naar voren gekozen. Mitchell Benschop en Lars Ewalt hadden van coach Emiel Diender de opdracht meegekregen om veel zogeheten “vuile” meters te maken. Zogezegd, zo gedaan. Onvermoeibaar leken beide vleugelspelers vandaag.

Veel gevaar was er eigenlijk niet meer, in de eerste helft. Wat kleine kansjes voor CSV’28, maar de grootste was voor Dieze West. Na 36 minuten wist een middenvelder van vanaf een meter of 30 schitterend uit te halen. Voor keeper Melvin Hartenhof was dat gelukkig geen probleem. Met een schitterende snoekduik wist hij een gelijkmaker te voorkomen.

De tweede helft

De tweede helft vertoonde eigenlijk een beetje hetzelfde beeld als de eerste. Dieze West had meer balbezit maar tot veel doelrijpe kansen leidde dat niet. De enige Dieze-speler die wist te scoren was oud CSV’er, Robert Stegeman. Dat was na 59 minuten, in eigen goal was dat.

Helemaal zeker was men daar niet van. Ook hier was er sprake van een onoverzichtelijke kluts. Vanaf dat moment was het beste er bij Dieze er wel vanaf. De sterk spelende Brian Lachenal ging af en toe mee naar voren en wist voorin af en toe wat gevaar te creëren. Na 76 minuten kwam Camiel Taïb erin voor de moegestreden Mitchell Benschop. Lars Ewalt moest dus nog even door. Vandaag leek hij wel onvermoeibaar en betrokken bij veel voor Dieze West gevaarlijke situaties.

Voor de Technische Commissie moet het vandaag wel extra moeilijk geweest zijn om te komen tot een keuze voor een “man of te match”. Eigenlijk haalde iedereen een ruime voldoende en was de uiteindelijke overwinning vooral een resultaat van succesvol samenspel. De eretitel moest vandaag toch worden verdeeld en deze ging naar Thomas Wieringa. Die speelde zeker ook een goede partij voetbal. Vandaag dus op het middenveld. Zo lijkt de ploeg van Diender met de week beter te gaan staan. Dat belooft nog wat voor de komende weken. Het laatste doelpunt viel in de 87e minuut. De hele wedstrijd waren ze al gevaarlijk geweest, de corners van Lars Ewalt. Nu was hij ook nog eens perfect op het hoofd van Taïb. Deze zette de eindstand op het scorebord: 3-0. En dus kon er in de kleedkamer een klein feestje worden gevierd. Derby’s verlies je liever niet, en aansluiting bij de (sub)top lijkt een dubbel feestje waard.

Volgende week, 1 februari 2020 uit tegen koploper ’s Heerenbroek. Aanvang wedstrijd: 14.30 uur.

Foto’s: Lourens Hoenders / Jolanda Strijk

Verslag: Rob Bruinink